Aspectes ètico-jurídics en L’ús de les intel·ligències artificials (Part I)

Actualment, és possible observar diversos punts en què les anomenades Intel·ligències Artificials (I.A.) generen conflictes. De fet el 2014, al fòrum International Working Group on Data Protection in Telecommunications, es va tractar entre altres temes, l’important paper de la privadesa de les dades pel que fa als sistemes d’anàlisi al Big Data. Tot i que no va ser fins l’any 2018, a la Conferència Internacional de Brussel·les, quan es va celebrar la Declaració sobre ètica i protecció de dades en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial, en què es va posar de manifest la necessitat que el disseny d’algorismes, es fes sempre sota el principi de justícia i d’ús just, de vigilància contínua i rendició de comptes (sota el concepte d’explicabilitat), de transparència i intel·ligibilitat i emprant la privadesa com a eina per defecte, respectant l’apoderament de cada individu i el reconeixement efectiu dels seus drets, així com la lluita davant dels biaixos il·legals o discriminatoris, “establint principis de governança comuna sobre Intel·ligència Artificial” (ICDPPC, 2018).

És fàcil creure que l’entramat al Big Data, juntament amb les I.A., ens permet tenir una vida millor, mitjançant un control més ràpid i exhaustiu per exemple, sobre la nostra salut, capacitat econòmica i financera, la nostra agenda, i un llarg etcètera. Però res més lluny de la realitat. El que pot semblar un avantatge comporta també molts inconvenients. Implicacions negatives, estretament relacionades amb les tecnologies utilitzades per desentramar i analitzar cada àpex de dades, com així ho alerten les autoritats públiques i les organitzacions internacionals, podent xocar amb els drets més fonamentals. Així mateix, en un informe del 2017, el Consell d’Europa, entre els Drets vulnerats per algorismes o el Big Data, incloïa, entre d’altres: el dret a un judici just, la prohibició de la discriminació, la privadesa i la llibertat d’expressió.

En aquest sentit, el Parlament Europeu, en una resolució d’aquell mateix any, ressaltava la important i necessària acció en matèria de Big Data per la seva implicació sobre els drets fonamentals, assenyalant l’amenaça que comporten quant a la discriminació produïda mitjançant l’ús de algorismes.