Defansa i representació

La representació processal

És la que correspon als procuradors dels tribunals, assumint la representació de les parts en determinats processos (articles 23 i 32 de la LEC). Ara bé, la Llei d’Enjudiciament Civil, determina també, a l’article 32, alguns supòsits en què la presència d’aquests professionals no és necessària ni obligatòria.

– Judici verbal per raó de quantia.

– Petició inicial de procediment monitori.

– Incident d’impugnació de resolucions en matèria d’Assistència Jurídica Gratuïta.

– Mesures urgents que se sol·licitin amb anterioritat al judici (diligències preliminars, articles 256 i concordants de la LEC, prova anticipada, articles 293 i següents de la LEC i mesures cautelars regulades a l’article 725 de la LEC).

– Actes de conciliació.

– Actes de Jurisdicció Voluntària.

– Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

Ara bé, si tot i no ser perceptiva la presencia de representant, la part hi apareix representada, per evitar perjudicar a la part contraria, caldrà:

– Advertir a la contrapart, a l’escrit rector i el demandat en un termini de tres dies des la notificació de la demanda.

– Pel cas d’una condemna en costes, no s’hi inclouen els drets de procurador llevat que el tribunal apreciï temeritat en la conducta del condemnat a costes i així s’indiqui expressament a la sentència o bé que el domicili del representat estigui en lloc diferent de aquell en què s’ha tramitat el judici.

 

La defensa

La intervenció de l’advocat garanteix i assegura el dret de defensa de les parts en tot el procés (articles 31 i 32 de la LEC). L’advocat dirigirà el procediment tant en els aspectes processals com de fons. Entre les funcions de l’advocat en la denominada direcció tècnica, es troben, aconsellar al client sobre la viabilitat de l’assumpte, vigila tots els aspectes de la tramitació i donar veu i contingut fàctic i jurídic a les pretensions del justiciable.

L’advocat no necessita poder del seu client, i hi està vinculat per mitjà d’un contracte d’arrendament de serveis (articles 53 a 56 de l’Estatut General de l’Advocacia).

 

“Els litigants seran dirigits per advocats habilitats per exercir la seva professió al tribunal que conegui de l’assumpte. No es pot proveir a cap sol·licitud que no porti la signatura d’advocat.
Exceptuant-se només:
1r Els judicis verbals la determinació dels quals s’hagi efectuat per raó de la quantia i aquesta no excedeixi els 2.000 euros, i la petició inicial dels procediments monitoris d’acord amb el que preveu aquesta Llei.
2n Els escrits que tinguin per objecte personar-se en judici, sol·licitar mesures urgents amb anterioritat al judici o demanar la suspensió urgent de vistes o actuacions. Quan la suspensió de vistes o actuacions que es pretengui es fonamenta en causes que es refereixin especialment a l’advocat també aquest ha de signar l’escrit, si és possible.”
Articulo 31 de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’enjudiciament civil

Representació Tècnica

Els articles 18 i 21 de la LRJS, reserven aquest terme per referir-se a l’actuació dels graduats socials col·legiats en l’àmbit de la jurisdicció social. Recordem que, les parts poden comparèixer per si mateixes o conferir la representació a un advocat, procurador, graduat social col·legiat o qualsevol persona que es trobi en el ple exercici dels seus drets civils.

La defensa per advocat i la representació tècnica per graduat social col·legiat són de caràcter facultatiu a la instància. Ara bé, en el recurs de suplicació, els litigants necessàriament hauran d’estar defensats per advocat o representats tècnicament per graduat social col·legiat. Pel que fa al recurs de cassació i en les actuacions processals davant del Tribunal Suprem serà preceptiva la defensa d’advocat.

Els graduats socials doncs, disposen de competències per actuar, únicament:

–  En via administrativa, exercint la representació i la direcció tècnica de procediments administratius davant la Inspecció de Treball, l’INSS, la TGSS, Servei de Conciliació i Arbitratge, ..

– En via judicial, representant davant dels tribunals de l’ordre social en tota mena de procediments laborals.